За нас

Галерия „Възраждане” към Народно читалище „Възраждане” е създадена на 5.ІХ.1995г., по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист. Ръководи се от тандема Краси Алексиева и Симеон (Сим) Алексиев.

Показва се само съвременно фигуративно изкуство, като се канят както утвърдени имена, така и съвсем млади и неизвестни творци. От третата си година е профилирана на тема “ТЯЛОТО”. Експонират се творби основно в стиловете реализъм, хипер, нов, и фотореализъм, символизъм и сюрреализъм, наив, примитив и др. Търсят се автори, които създават нова фигуралика, особено на тялото. Ценят се рисувачите, като се осъществяват много изложби с графика, рисунка и илюстрация.

Krasi-Aleksieva-s-nagrada
Simeon-Aleksiev

Галерията полага много труд и усилия в издаването на каталози и албуми, които ще бъдат ценен извор на познание за бъдещите поколения, интересуващи се от случващото се в изобразителното ни изкуство днес. До септември 2016 г. имаме издадени 28 издания.

В галерийното депо се поддържа силна и многообразна колекция от маслена живопис, графика и рисунка, скулптура, като особено впечатляваща за колекционера е сбирката по темата „ТЯЛОТО”.

От 2001г. галерията дава награда „Медия” за арт-журналистика – диплом изработен от доц. Владимир Генадиев и картина от автор на галерията. От септември 2015 г. наградата е вече специално създадена графика от Владимир Генадиев.

През 2010г. Краси и Сим Алексиеви са куратори на Национални есенни изложби – Пловдив с проект „Тялото“, след спечелване на общински конкурс. Експонирани са 20 самостоятелни изложби по темата в 5 къщи в Старият град.

От 2005 г. се връчва приза „Сребърно възраждане” за постижения в изобразителното изкуство – пластика, изработена от академик Георги Чапкънов – Чап. Носители на тази награда до момента са: доц. Владимир Генадиев, Георги Йорданов, Димитър Войнов – син, Димитър Лалев , Димитър Рашков, проф.Емил Попов, Матей Матеев, проф. Николай Майсторов, Огнян Недков, Димитър Манолов а самия Георги Чапкънов е носител на награда на Галерия Възраждане за цялостно творчество, пластика, изработена от скулптора Димитър Рашков.

През 2006г., в Нощта на отворените галерии и музеи, галерията получи първата награда – скулптурата „Полет над Пловдив”, учредена от КЦМ гр. Пловдив, за галерия номер едно.

nagrada

През 2010 г., галерия Възраждане бе удостоена със златна значка „Златна книга” и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност – официално представителство в София.

Любопитни факти из живота на галерията:

  • В периода до 1 септември 2016 г. са експонирани  470 изложби, средно по 20 изложби на година. 
  • Показани са над 12 600 произведения на изкуството.
  • Посетили са ни над 125 000 души.
  • Четиридесет художници са дебютирали в галерията.
  • За първи път в Пловдив са показани над 116 автора.